torsdag 3 januari 2013

Stor spelare nr 23

Namn: Patrik Andersson

Klubb: Halmstad Petank

När och vad fick dig att börja spela boule: 
De byggde en boulebana i villaområdet i Skälderviken utanför Ängelholm där jag är uppväxt. Har för mig att det var 1987. Intresset växte snabbt bland människor i alla åldrar som bodde i närheten. Snart var det 30-40 personer som spelade varje träningskväll. Bland annat min läromästare, en fransman som hette Alain Jabet. Honom har jag att tacka för mycket!

2012 blev en lyckad säsong för både dig personligen och klubben Halmstad Petank. Vilken framgång rankar du högst under året:
Två saker. Dels när vi slog ett franskt landslag innehållande en regerande världsmästare i en tävling utanför Paris. Även om matchen inte höll så hög kvalitet så kändes det som en barriär vi bröt igenom som förhoppningsvis fler landslagsspelare har nytta av.
Radar paret, Thomas Wiede och Patrik Andersson

Sen så klart Europacupen och framförallt när vi skrällvann borta mot Belgien, det var grunden till att vi sedan lyckades ta oss till final då gruppettorna fick lättare lottning i semifinalen. Det var verkligen en laginsats och det var kul att se att spelare som t ex Pontus Thuresson kan skjuta tyska och belgiska stjärnor av banan. För egen del var det också skönt att det gick bra i Europacupspelet, tror jag hade 18-4 i matcher. Det behövdes för tävlingspsyket efter VM, som ju gick mindre bra…


Bengt Månsson
Sveriges bästa spelare genom tiderna enligt Patrik:
Svårt att jämföra spelare från olika generationer. Men Bengt Månsson var ju outstanding när jag började spela och var en spelare som man såg upp till. Så jag säger Bengt!

Bästa bouleminne:
När man invigde boulebanan i Skälderviken och bjöd in dåtidens storstjärnor inom boulen. Om jag minns rätt så var det Bengt Månsson, Zabbar Neang och någon till. Kan ha varit Torsten Lagerkvist eller Anders Pramholt. Jag som på den tiden var en 12-årig nybörjare fick ställa upp i en uppvisningsmatch mot stjärnorna. Vi fick storstryk så klart, men en runda gjorde jag två carreauer som ledde till att vi tog poäng i en runda. Det levde jag på i flera månader! Dessutom fick jag autografer av storspelarna….

Förutom det så är så klart VM i Montpellier ett starkt minne, första gången ett svenskt lag var i kvartsfinal. Dessutom i det gamla systemet där alla länder hade två lag och de regerande världsmästarna tre vilket gav en helt annan konkurrens än det är nu. När vi stod på kvartsfinalpallen och tittade oss runt bland de övriga kvartsfinalisterna fick man nypa sig i armen. Övriga lag var Foyots lag, belgarna med Weibel & co samt Amal Moufids marockanska lag.

Sen var det häftigt att spela EM på hemmaplan. Lär vara enda gången man får spela med så mycket publik i ryggen!

Om du skulle få fria händer att ändra på något inom svensk boule. Vad skulle du då ändra på?
Finns en sak som är viktigare än allt annat och det är nyrekryteringen av personer mellan 25-40 år. Denna åldersgrupp är fortfarande så ung att de kan utvecklas till elit, dessutom så får du deras barn med på köpet. Ungdomssatsningar i all ära, men de flesta av de som börjat spela unga har gjort det via föräldrarna, i alla fall de som fortsatt över en längre tid. Så vi måste ut och synas i parker, villaområden och på andra ställen där människor rör sig och se till att locka till oss nya boulespelare. På många ställen gömmer vi oss i fina bouleanläggningar som ligger i anonyma områden och vi blir en sport för redan invigda. Så min uppmaning till alla: Ut och syns! Och ta er tid att förklara och även låta nybörjare vara med!
Meriter:
7 SM-guld, 5 Elitserieguld, 6 segrar i Svenska Cupen. VM- och EM-kvartsfinal.

Du verkar cool lugn när du spelar. Är du det också:
Nej, det är jag inte. Däremot är jag väl rätt fokuserad.

Patrik om mig:
Vi har ju båda en rätt lång boulehistoria och våra vägar har korsats både som med- och motspelare. I början på 90-talet spelade vi trippel tillsammans i Boulegetingarna och vi var båda med i Nobel och de framgångarna som den klubben hade. Joachim var ju skytt i början av sin karriär och dessutom en riktigt duktig sådan. Nu har han sadlat om och blivit läggare. En stabil spelare med förmåga att fokusera. Den bästa egenskapen är vinnarskallen som gör att han aldrig ger sig. Sen är han också väldigt duktig på det lite flackare läggspelet, där han nog inte har någon överman just nu i Sverige.

Nobel Petanques klubblag någon gång i tiden
Jag om Patrik:
Som även Patrik skriver har vi en lång boulehistoria bakom oss. Vi blev tillsammans Europa mästare för klubblag redan 1999 för Nobel Petanque för att nämna något. Och det är inte så vanligt längre att se spelare från när vi började spela ute på banorna. Patrik är en riktigt bra spelare. Har en väldigt hög lägsta nivå vilket gör honom till en av de absolut bästa. Patrik är specialist på halvplomberingar med ett rull efter nedslaget på ca 1,5 meter. Vi har mötts miljoner gånger under åren och känner varandra skapligt på banorna. Ett riktigt trevligt minne var nog under finalspelet till Bouletouren då "mitt lag" och "Patriks lag" +Matilda Boström hade 5 kamp och god mat och dryck inne på Lisseberg. En fantastisk ide från Patriks sida som blev väldigt lyckad!
Tackar ödmjukast för dina kommentarer Patrik. Fast de flacka läggspelet är nog inte min grej. Det kanske går bra ibland. Men det är lyften som är kul och precisionen i dom som gör läggspelet roligt.


Tack Patrik för din tid! Hoppas på fler tuffa matcher mellan oss under året! 


5 kommentarer:

  1. Redigt skön kille denne Patrik.Och sååå rätt han har att vi ska proritera jakten på moget folk till boulen varpå deras kidz med polare kanse följer med.Vete1000:an hur många gånger jag själv påpekat jusst DET.
    Hadde själv ställt en fråga till...hur han ser på kommande säsong.Menar...konkurensen i Halmstad blir ju ruggig med tillskottena Wille & KK.
    Goz fortsättning på er.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Ante om Patrik. Boulen är ju lite klurigt på så sätt att de är ofta långt till hallar och tävlingar och de gör de lättare om föräldrar kan skjutsa. Våran klubb med ett antal nya 3st 20-25 åringar har börjat för att föräldrana håller med boule, lite sent bara. God Fortsättning och lycka till i helgen. Halmstad blir ju favorit men de kan ju bli för många stjärnor, alla kan ju inte spela. Conny

    SvaraRadera
  3. Rekryteringsmetoden stämmer nog. Ingen dum ide alls. Problemet är nog att den inte riktigt prövats.
    Men, från RF får man bidrag för att rekrytera ungdomar. Och bidraget betalas endast ut om man verkligen gör något. Annars tillfaller pengarna RF. Och pengarna är öronmärkta. Och därför jobbas det med att rekrytera ungdomarna. Går man den andra vägen får man finansiera rekryteringen själva.
    Och i grund och botten vill man ju ha ungdomar inom idrotten, dit även boulen tillhör! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med ju.Bara det att man verkar skippa försök te nyrektytering bland mogna totalt.Självklart tar inte det ena ut det andra.Som jag sa...dom nyrekryterade har egna barn som kan komma med sina föräldrar.Sådesa :-).
      Aja...lycka te i 4-lingen nu.

      Radera
    2. Håller med dig. Rekryteringen sköts av medlemmarna och föreningarna. Förbundet kan bara hjälpa till med material och kanske till viss del pengar. Men jobbet måste skötas av individen. Vilken inte händer i boulen. Där skall allt göras av förbundet känns det som. Men de argumenten kommer oftast från de som aldrig varit nära en idrotts organisation eller förening tidigare..... Tyvärr...

      Tack Ante. Vi ska kämpa som f a n!! ;)

      Radera